כיצד עוברים שינוי?

הרב שלומי פולמן, מאמן אישי, יועץ זוגי ומיני

העולם מראשית בריאתו עובר שינויים וכך גם מדינות ועמים. זהו טבעו של עולם להשתנות לטוב או למוטב. בספר דברים עם ישראל משנה סטטוס מעם של נוודים למתיישבים. שינוי זה הבין משה ואלו תוכנם של נאומיו לפני פרדתו מהם. נאומים אלו נועדו להבהיר לעם מה נדרש מהם במעמד החדש.

האם יש דרך להתכונן לשינוי? כיצד ניתן להפיק את המירב משינוי סטטוס?

גם אנו כבני אדם עוברים שינויים, הזמן עושה את שלו באופן טבעי וכן בחירות שלנו יוצרות שינוי. יש משנים מקום מגורים, עבודה, לימודים וכדומה. ויש משתנים באופן טבעי מתינוק לילד וילד לנער למבוגר וכו’.

ישנם תהליכים שהשינוי ניכר וברור לי ולסביבה כגון מרווק לנשוי. ויש שלא ניכרים לעין אך כעבור זמן ניתן לזהות שעברנו תהליך כגון התבגרות מנטלית. 

בכדי להפיק את המירב מהשינוי יש להכיר את הקושי והחשש ממנו. הנטייה הטבעית היא להישאר באזור הנוחות, לא להתמודד עם הלא נודע. מנגנון זה הוא אוטומטי בתוכנו ונועד לשמור עלינו מלעשות פעולות שיזיקו לנו בהמשך, אך כאן נדרשת התערבות רציונלית כיצד שינויים אלו ייעשו באופן מושכל וזהיר ויהפכו להיות מקפצה וגשר לשינוי מיוחל ומיטיב.

מהלך נוסף בשינוי פיתח החוקר וויליאם בריגס (1933-2013). לשיטתו יש מודל אידיאלי לעשות שינויים, בריגס עושה הבחנה בין “שינוי” ל- “מעבר”.

שינוי, לפי דבריו, הוא החלפה של מצב, משהו בנתוני המציאות הפיזית משתנה, כגון שינוי של מקום מגורים הוא שינוי ולא מעבר.

לעומת זאת מעבר, לפני בריגס, הוא החלפת תודעה, המעבר הוא חלק מחוויה אישית פנימית פסיכולוגית או רגשית .

בידינו הבחירה האם לעבור “שינוי” או “מעבר”.

לדוגמא: חתונה היא תחנה טבעית שאנו עוברים במהלך החיים, אך אנו יכולים להחליט האם זו תהיה רק תחנת שינוי סטטוס חיצוני לנו, ובאופן פנימי נישאר רווק עם תואר נשוי. או, שנהפוך את החתונה לתחנת מעבר, מעבר תודעתי של נשוי, הלך נפש שונה, מחשיבה של “אני” במרכז לחשיבה של “אנחנו”, מחושב למשתף, משומע למקשיב ועוד ועוד.

תקופת הדייטים היא זמן אידיאלי לתרגל את המעבר. אין תהליך זה קורה ברגע אחד של ענידת הטבעת, יש להפנים ולפעול בהתאם להתאמת התודעה משינוי למעבר. נתרגל חשיבה זוגית המתחשבת ברצונות והצרכים של שני הצדדים, נתרגל משפטים המסתיימים בסימן שאלה ולא בסימן קריאה וכו’. וכך נחפש בכל אירועי החיים המזדמנים לפנינו את הפוטנציאל של השינוי שיש בו, אך בעיקר את האפשרות להתפתחות שטמון בו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top
גלילה למעלה