ושכבתם באין מחריד

הרב שלומי פולמן, מאמן אישי, יועץ זוגי ומיני

מהו האיזון הנכון לחיות בתודעה של “וישבתם לבטח בארצכם” לבין “ושכבתם ואין מחריד”? כיצד ניתן לחיות חיים שלמים בלי לחשוש מכישלון?

תומאס אדיסון, ממציא הנורה החשמלית, אמר: “לא נכשלתי 10,000 פעם, רק למדתי 10,000 פעם איך זה עובד.” בדבריו אלו של אדיסון טמונה הגדרה למה הוא כשלון. כלומר, להפסיק לנסות או לא לנסות בכלל.

 סה”כ הגיוני לחשוש ולראות את השלילי והפסימי, זו דרך התגוננות נורמלית. אך בשלב מסוים במקום לנקוט אמצעי זהירות והכנות ראויות, אנו לעיתים נימנע מלנסות וזו כבר בעיה, בפרט כאשר הדבר הופך לדפוס קבוע במרחבי חיים שונים. אנו יכולים לפגוש דרך הימנעות מחשש מלחוות כישלון, כגון ביחסים חברתיים, בתהליך הדייטים, מול קולגות, מהלכים כלכליים ועוד.

ולכן, התמודדות כנה וישירה עם דפוס זה יכולה לשחרר חסמים בדרך להצלחה במגוון תחומים בחיינו. בעבודתי בקליניקה אני נתקל רבות בצורה כזו או אחרת עם החשש מכישלון אצל חלק מהלקוחות. מצער וכואב לראות תקיעות והימנעות לצאת מאזור הנוחות כאשר הפוטנציאל של “המעז מנצח” נמצא מעבר לפינה. ניתן לעיתים לפורר במעט את החששות בעזרת מספר כלים טיפוליים. לדוגמא: נדמיין את החשש באופן מוחשי כיצד זה קורה? מה תמונת הרקע של האירוע? כיצד אני אגיב לסיטואציה אם תקרה בעתיד? הדמיון והפתרון עם התחושות הנלוות יכולות למסמס את החשש ולצקת ביטחון ומסוגלות לעבור את האירוע.

אפשרות אחרת. לדמיין את עצמי בגיל 80 מה הייתי אומר על עצמי לאור פרספקטיבת הזמן? דרך אחרת היא חיזוק הביטחון בעזרת הצלחות עבר, מה הביא את ההישג אז? אילו כישורים הבאת לידי ביטוי כדי להצליח? יש עוד תובנות וכלים כדי לפוגג חשש מכישלון ששווה לנסות ולהצליח.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top
גלילה למעלה