להוציא ממר מתוק

שרית אסולין, מנחת סדנאות ומאמנת אישית בשילוב קלפים השלכתיים
טלי הגיעה מלאת ביקורת על האיש שלה.
זו לא הפעם הראשונה שההתנהלות שלו מוציאה אותה משלוותה, טלי גם יודעת שכאשר היא מביאה את הביקורת עליו למרחב האימוני שלנו היא תמיד יוצאת עם מתנות. כמו אותה פעם שדיברה על האיחורים הבלתי נסבלים שלו ולבסוף גילתה שמה שמפריע לה זה לא עצם איחור שלו, אלא דווקא הנוקשות הבלתי מתפשרת שלה שמנהלת אותה, בכל מה שקשור לעמידה בזמנים. הקלילות והזרימה של בן זוגה רק משקפת לה עד כמה גם היא הייתה רוצה להיות יותר משחררת וזורמת בנושא, למשל מרשה לעצמה לקום כמה דקות יותר מאוחר ולא בדיוק ב 5:50 כמו שעון שוויצרי.
הפעם זו הייתה הקמצנות שלו שגרמה לה לצאת מהכלים. היא הייתה רוצה שיהיה יותר נדיב, לפחות כלפיה וכלפי הילדים. “הוא חוסך שקל לשקל בלי פרופורציה, כאילו אין מחר. מה קרה? אז האור בשירותים נשאר דולק.. ביג דיל.”
הפעם הצעתי לטלי לעשות תרגיל שאני קוראת “מעין רעה לעין טובה”. בדקנו מה התכונה הבסיסית שעומדת בשורש הקמצנות. זה לא היה קל, אבל לבסוף טלי מצאה שם חסכנות, יעילות ואחריות וגם דאגה למחר.

עכשיו ביקשתי ממנה לרשום איזה דברים טובים נובעים מאותן התכונות שמצאה ושהיא עצמה נהנית מהם. להפתעתה היא מצאה לא מעט. למשל העובדה שיש להם חיסכון נאה בבנק לבר מצווה של הבכור בעוד חצי שנה, בזכותה לא יצטרכו לקחת הלוואה ולהיכנס לחובות, יש מספיק כסף זמין. יתרון זה התחבר גם לדאגה למחר. בנוסף טלי רשמה שבעלה לוקח אחריות “ודואג שנסגור את החודש בלי מינוס, זה באמת משמח אותי ונותן לי תחושה של ביטחון ורוגע”. ככול שטלי מצאה יותר דברים שהיא ובני המשפחה כולם נהנים מהם בגלל “הקמצנות של בעלה” היא הצליחה לראות ולהבין שהתנהגות הלא טובה שלו היא בעצם חלק ממשהו גדול יותר וטוב ביסודו. יותר מכך, טלי הגיעה למסקנה שבעצם הקמצנות שלו מאזנת את הפזרנות שלה, כך שלמשל אם בעלה לא היה כזה “קמצן” הרי שכל עוגה שהיא מכינה ליולדת (והיא מכינה כמעט לכל יולדת בשכונה שלהם בישוב) העוגה הייתה נעשית מהחומרים הכי יקרים בשוק וכול עוגה מפוארת שכזו הייתה עולה עשרות שקלים רבות. אבל בגללו היא מכינה עוגה נכון, טובה וטעימה, אבל מחומרים סטנדרטיים ובסיסיים לחלוטין והאמת זה לא גורע מהמחמאות שהיא מקבלת.
לקראת סוף המפגש פתאום התבהר לטלי משהו שהפתיע אותה. “את יודעת” אמרה רגע לפני שיצאה, “דווקא התכונה הזו היתה אחת הסיבות שהתחתנתי איתו, אלא שאז, לפני החתונה, לא חשבתי שהוא קמצן, אלא ראיתי בו אדם יעיל ואחראי וכן, הוא לגמרי מאזן אותי. תודה תמיד אני יוצאת מכאן עם מתנות”.
————–
הביקורת שלנו מול בן הזוג יכולה להיות קשה והרסנית, היא מחבלת בתחושת ההרמוניה בבית יכולה לפגוע ובמקום לתקן, שזו בעצם מטרת הביקורת ביסודה. התרגיל הזה מאפשר לראות את בן הזוג באור אחר ולכן הוא חשוב כל-כך, אפשר לעשות את התרגיל כעבודה אישית מול בן הזוג (או מול כל אדם אחר) ואפשר לעשותו כזוג (יושבים יחד כל אחד עושה על בן הזוג ואז משתפים אחד את השני ומשוחחים על התוצאה.
שלב א’:
(זה החלק הקל) לזהות את התנהגות המרגיזה, במקרה שלנו קמצנות, ולרשום על הדף.
שלב ב’:
לרשום איזו תכונה (אחת או יותר) עומדות בבסיס ההתנהגות/ תכונה מרגיזה. זה כבר קצת יותר קשה אבל לא וותר בסוף תמצאו. כך למשל ביסוד הביקורתיות יש אכפתיות ורצון לתקן. (אפשר להיעזר בקלפי ערכים או ברשימת ערכים).
שלב ג’:
לרשום איזה דברים טובים נובעים מהתכונות האלו שרשמתי בסעיף הקודם, דברים טובים שאני עצמי נהנית מהם?
למשל: האכפתיות של בעלי היא זו שבסופו של דבר גורמת לו להדליק את בוילר כשהוא יוצא מוקדם לעבודה כדי שיהיו לי מים חמים למקלחת הבוקר שלי.
בסעיף הזה כדי מאוד להאריך עד שאצליח לשנות את נקודת המבט שלי על אותה התנהגות מעצבנת.

בהצלחה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top
גלילה למעלה