ראיית הטוב בכל אדם ובכל מצב

הדסה כהן- מנחת הורים וצוותים חינוכיים

“ויאמר אלוקים לנח קץ כל בשר בא לפני כי מלאה הארץ חמס מפניהם והנני משחיתם את הארץ…והקימותי את בריתי אתך ובאת אל התיבה אתה ובניך ואשתך ונשי בניך אתך” (בראשית ו’, פסוק י”ג ופסוק י”ח)

הפרשנים מספרים לנו שאלוקים ברא עולמות והחריבן, עד שברא את העולם בו אנו חיים כיום. עולם שאלוקים אומר עליו, בפרשת בראשית, שהוא טוב. בפרשת נח אלוקים לא מרוצה מבני האדם. הוא מעוניין להשמיד אותם ולהתחיל מחדש. שוב. אבל הפעם הוא רואה גם יסוד טוב, נח ומשפחתו.

ראיית הטוב היא נושא מדובר מאוד. מדברים על המשקפיים הוורודים ועל חצי הכוס המלאה. במציאות, ראיית הרע זו תופעה שקורית בטבעיות, הרע בולט. אם נצא לטבע לטיול ונגיע למעיין עם מים עכורים, אם יצוף בו לכלוך הוא יבלוט הרבה פחות מאשר במקרה שיצוף במי מעיין צלולים. הרע בולט לעין בצורה מידית, לעומת הטוב, שלעיתים מסתתר. ראיית הטוב בכל אדם ובכל מצב היא תכונה שצריך לסגל ולעבוד עליה.

התהליך החינוכי, בבית או במסגרת חינוכית אחרת, מורכב מעשייה רבה, מורכב מפעולות ומשימות. בבית ישנן מטלות רבות שצריך לבצע, בגן יש שעת יצירה ובנייה חופשית, בבית הספר יש מטלות לימודיות. אם נחשוב רגע על התגובה שלנו, כהורים או מחנכים, כלפי ניסיונות שונים של הילדים לבצע מטלות מסוגים שונים ומגוונים, נשים לב שמבלי להתכוון לכך, אנחנו נוטים להצביע על הטעות, הכישלון, הניסיון שלא צלח. הרע שבסיטואציה הוא מה שיתפוס את העין באופן אינסטינקטיבי. לדוגמא:

  • אנחנו מבקשים מילדנו לסדר את החדר. אם הם לא עשו את הדבר בצורה מושלמת, בדרך כלל נצביע על מה שיש לתקן.
  • ילד מצייר ציור בגן ומתמקד בחלק מהדף, הגננת תצביע על חצי הדף הריק ותעודד אותו לצייר גם שם.
  • תלמיד שמקבל מבחן עם ציון, יראה בצורה בולטת למדי את הטעויות המסומנות באיקס ולעיתים בצבע אדום.

אז איך הילד ילמד אם לא נצביע על הטעויות? הילד ילמד על ידי ראיית הטוב והתמקדות בו. כאשר נצביע על הטוב ונעצים אותו, הילד ישים לב בעצמו למה שנעשה בצורה פחות טובה וינסה לתקן. אנחנו לא צריכים להתעלם מהטעות, אלא לציין אותה לצד השבח וההעצמה של הדברים הטובים והנכונים שראינו. לדוגמא:

  • חדר שלא סודר כמו שציפינו – ” איזה יופי, החדר נראה הרבה יותר טוב עכשיו. רואים שסידרת פה. נשאר רק ליישר את הכיסוי במיטה, להרים את שאר הקוביות ואז יהיה מושלם!
  • ציור בגן – “אני רואה שציירת ציור מאוד יפה בדף שלך. רוצה לספר לי מה ציירת? אתה באמת עובד יפה. יש לך עוד מקום בדף, אם תרצה להוסיף או לצייר משהו נוסף”
  • מבחן – נציין בצורה בולטת את התשובות הטובות. את הטעויות לא נסמן, אלא נכתוב: “למדת יפה. ענית נכון על רוב/חצי/חלק מהשאלות. כדאי שתעבור שוב על הנושאים האלה…אשמח לעזור”

אלה דוגמאות קטנות ושכיחות, אבל ההתמקדות שלנו בטוב היא החשובה. זהו אימון יומיומי שמשתלם מאוד, מכיוון שאם נתמקד במה שלא טוב ולא מוצלח, נבנה עולמות ונחריבן. אם נראה את הנקודה הטובה והמוצלחת שבסיטואציה, אז נתמקד בה, נעצים אותה וסביבה נבנה עולם חדש וטוב.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top
גלילה למעלה