קשה כקריעת ים-סוף…

הרב עומר שפס, יועץ זוגי ורב משיב במכון פוע”ה

זכינו לחגוג את חג הפסח ולהגיע ליום השביעי, בו נקרע הים בפני עם ישראל בצאתם ממצרים. זוכרני בנערותי שהייתי משתתף לעיתים בליל שביעי של פסח במסיבת שירת הים בביתו של מו”ר הרב יעקב אריאל שליט”א, ברמת גן. בין הניגונים אותם שר הרב, היה הניגון בו רגילים לנגן בעת החופה בזמן שהכלה מסובבת את החתן שבע פעמים. הרב ניגן זאת על המילים “המעביר בניו בין גזרי ים סוף”, ואמר – ‘הלא חז”ל אומרים ש”קשין לזווגן כקריעת ים סוף” (גמרא סוטה ב’.)…’.

יש לשאול – מהו ההסבר לדברי חז”ל אלו? מהו הדמיון בין זיווגים לקריעת הים? בפרט שהם נשמעים ממש הפוכים זה מזה – זיווג הוא איחוד, וקריעת הים זו הפרדה של המים אלו מאלו….!  (אמנם, יש לדעת שלמסקנת הגמרא (סוטה שם) הקושי לזווגן כקריעת ים סוף נאמר על זיווג שני. כגון אלמן לאלמנה. אך מכל מקום נתבונן בהשוואה זו באופן כללי ביחס לנישואין).

ניתן לומר, כך – הקב”ה ברא את הים כך שהמים ינועו וימלאו את המרחב המוקצב להם, בכל עת, ללא היפרדות והתפצלות. כדי לשנות זאת ולבקוע את הים, היה צורך בשינוי הסדרים הרגילים של הטבע. אז כמובן שהקב”ה יכול לעשות הכל ללא כל קושי, אך ההנהגה האלוקית הרגילה היא של סדרי הטבע ואילו הניסים מגיעים בצורה חריגה לפי שיקול הדעת האלוקי.

נראה שגם זיווג וחיבור בין איש לאישה – מנוגד לטבע הפשוט. הלא מעבר לעובדה שמדובר בשני מינים שונים, בעלי הבדלים אובייקטיביים ביניהם, הרי יש גם כ”כ הרבה הבדלים סובייקטיביים- כל אחד מהם גדל שנים רבות במקום אחר, עם משפחה משלו, עיסוק משלו והרגלים משלו, ופיתח צורת חשיבה משלו…כיצד ייתכן שיוכלו לחיות יחד תחת קורת גג אחת?

אלא, שהקב”ה מחבר ומאחד אותם, ממש בבחינת שינוי סדרי בראשית, ולולי זה לא היו צולחים זאת בכוחות עצמם.

אם אנו רוצים ‘לפעול עם א-ל’, ולהמשיך את מלאכת האיחוד העל טבעית הזו, עלינו קודם כל להכיר בהבדלים שביני לבין בן/בת הזוג. אח”כ כדאי לחשוב ולעיין מהו האתגר העומד בפנינו עקב הבדלים אלו, ומהי הברכה הטמונה בהבדל. בהתבוננות זו אנו עשויים לגלות דברים מפתיעים, כגון למצוא נקודות חיבור המתאפשרות דווקא מתוך ההבדל – כ’השלמה’ אחד של השני, וגם לשמוח בשליחות האלוקית שהוטלה עלינו במלאכת החיבור היכן שהדברים נראים מנוגדים ומפריעים.

כמה נפלא שהקב”ה נתן לנו את האפשרות ‘להתרחב’ ולצאת מה’אני’ המצומצם שלנו, ולהיבנות יחד עם בן/בת הזוג בצורה משוכללת יותר ובעלת עוצמה.

היציאה ממצרים, מה’מיצרים’, מהקטנות של הפרטיות האנוכית, נשלמת בקריעת ים סוף – בחיבור ובהשלמה עם בן/בת הזוג, ובע”ה מתוך מאמץ ועמל, יזכנו ה’ לחיבור ‘מעל הטבע’. פסח כשר ושמח!

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top
גלילה למעלה