ניסים אשכנזי, פסיכותרפיסט לכאב פיזי ורגשי. מייסד בית מדרש “באור פניך”
בפרשה זו אנחנו נפגשים עם המכה הקשה של חטא העגל. המצב הזה מצריך ספירת העם על ידי נתינת מחצית השקל. מחצית השקל היא למעשה מס שכל יהודי בתקופת המשכן והמקדש היה צריך לשלם פעם בשנה לקניית קורבנות ציבור שהוקרבו על גבי המזבח. בהוראה זו למעשה ה’ רמז למשה ר’ כמה הוא אוהב אותנו ומבקש מאתנו לחזור חזרה למצב שהוא קודם לחטא.
נתינת מחצית השקל מכל איש ישראל, באופן שהעשיר לא מרבה והדל לא ממעיט, באה להשוות בין כל איש ישראל. כולנו קרואים בנים למקום ובכולנו מאירה נשמת א-לוקים עליונה. כמו כן, נותנים מחצית השקל ולא שקל שלם. חצוי, ושלמותו היא רק מכוח התאחדותו של הפרט עם כלל ישראל. יהודי לבדו איננו אלא תא אחד, והתא השלם הוא כלל ישראל בלבד. כך שנתינת מחצית השקל באה לגלות את הגרעין הפנימי,
הנשמה האדירה של עם ישראל ששם באמת לא שייך שום חטא.
סגולת מחצית השקל היא למוסס את השכבות החיצוניות – שם כן יש מקום לחטא. שורש כל המידות הרעות היא אותה תפיסה נפרדת, ההפך מהתפיסה האחדותית. דוגמאות לנפרדות הם המידות הרעות כגון: הכעס, הגאווה, התאווה ויתר המידות הרעות. מידה רעה היא תנועה חזקה ומקולקלת של התרכזות באני המנותק והנפרד, והיבדלות ומחיקה של האחרים.
כנגד זה עומד הציווי של מחצית השקל שכולם מראים בגילוי לב כמה כוחו של עם ישראל הוא דווקא באחדותו. אותה אחדות עומדת ממש כחומה כנגד כל חטא וכנגד כל נפילה. שנזכה להבין להפנים ולהגדיל את אהבתינו זה לזה ופרט בין איש לאשתו, בין הורים לילדים, שכנים ומתוך כך נזכה לראות את משיח צדקנו במהרה בימנו אמן!
ניסים בית מדרש באור פניך