ניסים אשכנזי, פסיכותרפיסט לכאב פיסי ורגשי. מייסד בית מדרש “באור פניך”
“גאווה חיובית” מה זה אומר?
הפרשה פותחת במצות ביכורים. בני ישראל מצטווים להביא את ראשית יבול פרי אדמתם לפני ה’. עבדת קשה, אומרת התורה, שהפרי הזה יגדל כראוי ויראה טרי ורענן. עכשיו קח את אותו פרי ראשיתי,מה שנקרא הפרי הבכור, ותביא אותו לבית חיינו לבית המקדש. מה אומרים? נשמע מסובך? מצווה שכוללת בו וויתור גדול? סוף סוף, אתה גידלת, אתה התאמצת ולכן מן הראוי שאתה גם תהנה ממנו. למה לחלוק את הפרי עם הכהנים?
אבל באמת אם נהייה כנים, אלה שמגדלים עצים יעידו, כל עוד הם לא אגוצנטריים מלידה, הרגעים הכי כיפיים בלגדל עץ ולקטוף ממנו פירות זה הזמן בו חולקים את הפירות עם החברה. איזה כיף לשמוע משפט כמו: “וואו אחי איזה פרי יפה גדלת בגינה! איזה טעם נפלא! איזה צבע חזק וריח מעורר”.
אז לכאורה לא מדובר בוויתור גדול, אלא הפוך בהרגשת גאווה חיובית. גאווה אני מבין, אולי לצערי אפילו מדי מבין, אבל מה מה זה חיובי? האם חיובי זה היכולת שלך לחבר את הגאוה הזאת לה’? כנראה שכן..
הבאת הפירות לבית המקדש היא זאת שמעלה את מדרגת הגאוה לצד החיובי מתוך הבנה שהכל של ה’, מתהליך הגדילה ועד ההנאה המעשית. אומנם אתה העסקת עם גידול הפירות, הזעת, התמדת ושרת לו שירים מתוקים, אבל באמת הנתינה לכהן וההזכרה מאין באנו הם אלה שאפשרו לך להבין שלולי ה’ שום דבר כאן לא היה מצליח!
האם באמת שאלה חייבת להקדים לתשובה?
מגיע הרגע הגדול. אחרי שהכהן לוקח את הטנא מידנו ומניח לצד המזבח, התורה מצווה להזכיר את חסדי ה’ שעשה איתנו כעם מאז ימי אבותינו ועד היום בו אני האיש הפרטי, מביא את הפירות לבית המקדש. איך היא מתחילה לומר את זה? בצמד פעלים מאוד לא ברורים: “וְעָנִיתָ וְאָמַרְתָּ לִפְנֵי יְהוָה אֱלֹהֶיךָ אֲרַמִּי אֹבֵד אָבִי….”
מילא ו”אמרת”, אבל למה צריך לומר ו”ענית”? מתי אתה עונה? ששואלים אותך שאלה. פה אף אחד לא שאל כלום! אומר רס”ג שלפעמים גם התחלת דיבור נקרא לענות. אולי לפי זה אפשר לומר שזהו מצב של הכנה לפני הדיבור. אולי זה גם מעין אזהרה, שלא תמצא את עצמך מדקלם מילים כל כך חשובות בלי לב! חשוב רגע! אומנם יש כאן טסקט מוכן, אבל אם לא תענה קודם כל לשאלות בסיסיות כגון מה אני עושה כאן? ואיך זה יגרום לי להיות טוב וקרוב יותר לה’ ואז כתוצאה מכך הקריאה הזאת תהיה אוטומטית וכנראה שזאת לא כוונת המשורר הגדול.
אז לסיכום שנזכה לחיות ב”גאוה חיובית” מתוך הבנה שכל הטוב שבהשתדלות שלנו היא גם ממנו יתברך. ובנוסף שנזכה לענות לעצמינו עבור מה אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים בכל רגע בחיים ומתוך נזכה לחיים ערכים ומלאים בטוב ה’.
שבת שלום ובאור פניכם אחים!