שקופית קודמת
שקופית הבאה

מה זה בית מדרש "באור פניך"?

נעים להכיר: באור פניך

ברחבי גוש עציון מתרחש בשמונה השנים האחרונות פלא של ממש. אנשים מכל גווני הקשת הדתית ובכל הגילאים מתקבצים יחד מדי ערב ללימוד תורה ‘לשמה’ – שלא על מנת לקבל פרס או תועלת כלשהי. לפלא הזה אחראים הזוג ניסים (44) וגילי (40) אשכנזי מאלעזר.

לזוג חמישה ילדים מתוקים, וניסים עובד כמאמן ומטפל קליני ב- NLP, ACT, CBT , כאשר גילי היא עו”ד, מדריכת כלות ומלמדת במכון פוע”ה.

ביחד יזמו השניים את הקמת בית המדרש הקהילתי “באור פניך” בגוש עציון, שאותו הם מנהלים יחד כבר כמה וכמה שנים. החודש חוגג בית המדרש 8 שנים להקמתו, ועכשיו זה הזמן הנכון להכיר אותו מקרוב.

מה זה בעצם בית המדרש ‘באור פניך’? במה הוא ייחודי?

“בית המדרש משמש למעשה כ’תחנת תדלוק’ יומית שמפגישה בין אנשים שבוחרים לבוא לשיעורים שבהם ליבם חפץ – בין אם זה שיעור הלכה, גמרא או חסידות. הקו המנחה לכל השיעורים זה הנחייה מאירת פנים של הרבנים שלא רק מלמדים תורה, אלא יודעים גם איך להפגיש בין המשתתפים בלי שפיטה וביקורת . זהו בית מדרש קהילתי שפועל ברחבי גוש עציון ובאזורים הקרובים לו, במטרה לחבר את תושבי הגוש מתוך מאור פנים באמצעות הדבר הכי טבעי לנו – לימוד התורה. בעצם מה שייחד את העם הזה לאורך כל הדורות.

איך עולה רעיון כזה לאנשים שמתעסקים בדברים אחרים בחיי היום-יום?

“הכל התחיל בביקור אצל גיסי היקר, ישראל, שגר באשדוד,” מספר ניסים. “הלכנו להתפלל יחד ערבית בשעה מאוחרת באחד מבתי הכנסת בעיר, והמחזה הפשוט והעמוק שניכר בכניסתי אל המקום היכה בי. ריח קפה טרי וחזק אפף את בית המדרש, אנשים עם גמרות וספרי הלכה פתוחים, חלקם ערניים וחלקם פחות, למדו בשקידה וזאת על אף עייפותם הנכרת. באותם רגעים הרגשתי קנאה עזה באותם יהודים פשוטים.

‘איך הם עושים את זה?’ שאלתי את עצמי. אחרי יום מפרך של עבודה, איש-איש במקצועו: מחנך, מנהל בית ספר, איש הייטק, חשמלאי, קונדיטור, שומר, שיפוצניק, או כל אפשרות אחרת – בנוסף למטלות הבית שישנן – איך אפשר למצוא זמן וחשק ללמוד תורה?”

ניסים מתאר תשובה הדומה ל’הארה’ שעלתה בראשו. תוך כדי שהמשיך להתבונן בפליאה במתרחש סביבו,  הגיע למסקנה כי לב אמת, כל עוד הוא מחפש את האמת, יעשה את הכול כדי למצוא אותה. מתוך אמונה בעוצמות הטובות האדירות של אנשי הגוש היקרים, גם הם עובדים ולומדים, הבין ניסים שקול התורה מבקש להישמע גם כאן. ” אף אחד לא ניגש וביקש, אבל עמוק בפנים ידעתי שזה מה שכולם רוצים”- הוא מסכם זאת. 

איך התחיל הפרוייקט?

“התחלנו בלי חשבונות של כמה יבואו או לשאול האם זה יצליח או לא. התעלמנו מקולות מחלישים שעלו כמו השאלה מה בדיוק החידוש שלנו, הרי יש לימוד תורה בהיקף יפה בגוש, או למה להקים דבר חדש מאפס? מול הקולות האלו זכרנו תמיד שאנחנו עובדים אצל ה’, ואם בוער בנו רצון להפגיש את הבנים שלו במאור פנים סביב אחד הדברים היקרים לו ביותר, התורה הקדושה, אז בע”ה תהיה פה סיעתא דשמיא. איך, מתי וכיצד זה יראה – אלה כבר חשבונות שלו. אנחנו יודעים שהוא מצפה מאתנו לעשות את ההשתדלות הנצרכת מצדנו ולהאמין שיהיה טוב. דרך אגב, עד היום אנחנו מתחילים שיעור גם אם יש שני משתתפים. כמובן שאנחנו עושים חושבים איך להגדיל את מספר הלומדים, עם מי צריך לדבר ואיך לפרסם, אבל אנחנו משתדלים לעשות הכול בפשטות, מתוך אמונה שהתורה, כל עוד היא באה עם מאור פנים, פותחת לבסוף את הלב של כול יהודי. ב”ה, במהלך השנים פותחו עשרות פעילויות לכל הגילאים- שיעורים לילדי גן, לילדים, לנוער, למבוגרים ואף שיעורים לגיל השלישי. יש לנו תוכניות לבר ולבת מצוה, פרויקט התנדבות, בי”ס לריקוד ועוד.  מגוון הנושאים מאוד רחב.  בשיעורים אנחנו מקיפים נושאים רבים כמו: עבודת המידות, צדקה, ביקור חולים, ישוב ארץ ישראל, כיבוד הורים, תפילה, ברכות וטהרת המשפחה. זאת בנוסף ללימודים העיקריים בבחינת “תמידים כסדרם” בלימודי גמרא, הלכה, וכיוצ”ב.”

אז מה באמת מיוחד בבית מדרש “באור פניך”?

תראה, הרבה פעמים קיים פחד סמוי שעלול לנתק אותנו זה מזה – הפחד מהשתלטות של האחר על החירות המחשבתית והאמונית שלנו. קיים גם פחד מקיצוניות דתית, תוצאה של הגלות הארוכה שדיכאה את כישרון היצירה ולא אפשרה לנו לחיות חיים מלאים ומשמעותיים. אני מאמין שאם נשבור את מחיצות הפחד ונצליח לשבת יחד בשיח מכבד ואוהב, נגלה כמה נעימים הם האורות שאנחנו יכולים להאיר זה לזה, למרות השוני החיצוני ביננו. זו בדיוק הייחודיות של בית המדרש – לפורר את הפחד הסתמי הזה על ידי מפגשים משמעותיים ושיחות ערכיות שמפילות ממלא את כל החששות שהוזכרו לעיל.

זו השנה השמינית לפעילות בית המדרש, על כל גווניו הרבים, וברוך ה’ המפגשים רק הולכים וגדלים. מה שעוד מיוחד הוא ש”באור פניך”, הוא לא מקום אחד ספציפי, אלא הוא אוסף של מקומות בהם הציבור עצמו קובע מה יהיה איך יהיה ומתי יהיה. התפקיד שלנו בחסדי שמיים, הוא להיות מחויבים למלא את רצונות הלומדים, ובעצם להגדיל תורה ולהאדירה על-ידי הכוחות הטמונים בקהילות השונות מבלי להמציאם מחדש. 

לכל ישוב יש ייחודיות שמתבטאת בהארת הפנים שלו. אנחנו לוקחים על עצמנו את האחריות לשמש קורת גג עבור התושבים, ולכן כל הצדדים הטכניים שדורשים השיעורים השונים הם עלינו. אנחנו מעוניינים לפתוח כמה שיותר שיעורי תורה, ובמקביל לדאוג שהשיעור ימשיך בע”ה לאורך ימים ושנים.”

מה החלום שלכם? לאן אתם מתכננים להגיע?

“החלום שלנו הוא להישאר נאמנים לחזון, לפתוח כמה שיותר שיעורי תורה שיכילו תורת חיים, ושתהיה אהבה וחיבור בין הלומדים. שהארת הפנים שאנו זוכים לה, תבוא ממקום מחבר ומשמעותי מתוך חווית לימוד משותפת. שיהיה שיח ציבורי עמוק שיונק מהתרבות המקורית שלנו.”

מי הרבנים שמשתתפים במיזם?

“יש צוות גדול ומנוסה של רבנים, רבניות, ומדריכים. רובם מתמחים בתחום הבלתי פורמלי ומתגוררים בגוש עציון. בין השמות נמנים גם: הרב אהוד שרגא, הרב יעקב ידידיה לוי, הרב עוזי כהן, הרבנית שני טרגין, הרבנית נאוה מלכיאל ועוד רבים וטובים. באופן כללי הדגש הוא על ידע תורני עם מאור פנים שמקרב.”

אלו תגובות אתם מקבלים על המיזם?

“אנשים ממש מאושרים מהחיבור הזה. שנה שעברה הפצנו חוברת שבה אנשים כתבו תגובות, ורוב האנשים פשוט אמרו תודה על ההזדמנות להתחבר לעצמם ולתורה. בעלון שבועות כתב מוטי הרשקוביץ: “בהזדמנות זו אני באמת רוצה לומר תודה ל’באור פניך’ על המפעל העצום שקם כאן ביישוב תמשיכו להאיר את כולנו.”

דפנה אוזל כתבה: “כבר כמה שנים טובות מידי יום חמישי אני נהנית משיעורי התורה של נאווה. בתוך העומס המטורף של חיינו, השיעור הזה מהווה עבורי נקודת אור ובלון חמצן לכל השבוע. תודה לנאווה היקרה, למשתתפות המקסימות, ותודה לניסים וגילי שהם המנוע שמאחורי בית המדרש הזה.”  קיבלנו עוד תגובות כאלו מרבים וטובים שכתבו על החוויה שלהם.

ניסים וגילי מבקשים להוסיף עוד פן אישי:

“בעבר הלא-רחוק, שהארץ הייתה בשלבי בנייה, היה רעב לבנות בית יהודי לקיומנו במובן הכי בסיסי. היום אנחנו חיים ב”ה בתקופה שבה ארץ-ישראל עומדת על תילה עם צבא חזק וכלכלה משגשגת. הרעב שדוחף אותנו כיום הוא שונה לחלוטין, והוא מה שהנביא עמוס כתב עליו: ” הִנֵּה יָמִים בָּאִים נְאֻם אֲדֹנָי יְהוִה וְהִשְׁלַחְתִּי רָעָב בָּאָרֶץ לֹא רָעָב לַלֶּחֶם וְלֹא צָמָא לַמַּיִם כִּי אִם לִשְׁמֹעַ אֵת דבר ה'”. האוכל של הדור, אם כן, הוא “לשמוע את דבר ה'” – וכדי לשמוע את דבר ה’ צריך לפתוח את הלב ולהאיר פנים לכל יהודי בלי פחד וחשבונות מיותרים. יהי רצון שנזכה!

אנו רוצים להודות לצוות של בית המדרש רבנים מדריכים ומתנדבים. תודה לכל מי שתורם ומסייע לנו להוציא את התוכניות מהכוח אל הפועל

אם ברצונכם לפתוח שיעורים באזור שלכם מוזמנים ליצור איתנו קשר 052-4212417 או במייל:  bmbeor@gmail.com

תודה רבה ליעקב אילוז על יצירת הכתבה

אז אם יש לכם כמה דקות פנויות והגעגוע הפנימי מציף,  זה בדיוק הזמן לעצור להתרעננות בנקודת ‘באור פניך’ הקרובה לביתכם. 

 

צור קשר עמנו


058-5458082

bmbeor@gmail.com

או השאר פרטים וניצור קשר

Scroll to Top
גלילה למעלה